Sinterklaas in Vlaanderen, Wallonië en Nederland: overeenkomsten en verschillen

Vlaamse kinderen stoppen vaak een biertje voor Piet in hun schoen, in Wallonië krijgt de Sint een biertje of koffie. In Nederland schrijven volwassenen gedichten voor elkaar met Pakjesavond. Wat zijn de tradities van het feest van Sinterklaas in Vlaanderen, Wallonië en Nederland? 

Sinterklaas – ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman – is een kindervriend die jaarlijks, rondom zijn verjaardag op 6 december, van Spanje naar Nederland en België afreist om iedereen cadeautjes te geven.

5 december vs. 6 december

Nederlanders vieren Pakjesavond op 5 december, in België komt de Sint in de nacht van 5 op 6 december. Soms levert Sint een paar dagen later zijn pakjes, in het weekend bijvoorbeeld. De versie van de ouders is dan ‘de Sint kan niet overal tegelijk zijn’.

Intocht

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan… De Nederlandse Sint kiest ieder jaar een andere stad uit waar hij aanmeert met zijn stoomboot. Deze feestelijke intocht wordt wordt uitgezonden op televisie. In de weken erna zijn houdt Sint, met hulp van hulpsinterklazen, zijn intocht in vele steden in Nederland.

In België doet Sint zijn jaarlijkse intrede in Antwerpen, met zijn stoomboot en een uitgebreid gevolg aan Zwarte Pieten. Vanuit daar doet hij zijn pakjesronde door heel Vlaanderen, maar eerst vergewist hij zich ervan in zijn ‘groot boek van Sinterklaas’ of er stoute kinderen zijn geweest. Ieder jaar is het goede nieuws: ‘Er zijn geen stoute kinderen dit jaar’

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.

Zwarte Piet in Nederland en België

Sinterklaas krijgt hulp van zijn trouwe knechten: Zwarte Pieten. Zij klimmen op de daken en gooien de cadeautjes door de schoorstenen. En zorgen voor de vrolijke noot, want eerlijk is eerlijk: Sint is een serieuze man. In Nederland is er een grote discussie gaande of de traditionele ‘Zwarte Piet’ mag blijven bestaan; veel mensen vinden het racistisch, omdat het doet denken aan de slavernij. Als alternatief is nu de roetveegpiet geïntroduceerd.

In België is er eveneens onenigheid over hoe zwart Zwarte Piet nu wel of niet mag zijn.

Toch vinden velen dat de traditie moet blijven. De Zwarte Piet is de helper van de Sint, hij is zwart, maar dit heeft volgens hen niets te maken met racisme.

Het paard van Sinterklaas

Sinds 2018 is het Nederlandse paard van Sinterklaas, Amerigo, met pensioen; zijn opvolger heet Ozosnel. Het Belgische paard heet Slecht-Weer-Vandaag, een naam die is ontstaan tijdens een aflevering van Dag Sinterklaas. Toen Sint Piet vroeg hoe ze zijn schimmel zouden noemen, verstond Piet de vraag niet goed en antwoordde: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”.

Pepernoten vs. speculoos

Typische Sint-lekkernijen in Nederland zijn pepernoten – de laatste jaren ook in speciale smaken als zeezout-karamel en cappuccino – speculaas, taaitaai en chocoladeletters.
De Vlaamse en Waalse zak van de Sint wordt overladen met speculoos met speculoos, mandarijntjes en chocolade in de vorm van Sinten en Pieten. Alle brave kindjes rekenen, buiten cadeautjes, ook op dit lekkers.

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.

Pintje voor de Piet

Zodra Sint in Nederland is, mag je je schoen zetten bij de open haard, of als je die niet hebt, bij een raam of deur. Het liefst met een wortel erin voor zijn paard, of een zelfgemaakte tekening. Wie weet vind je de volgende morgen een cadeautje of pepernoten in je schoen…

De Vlaamse kinderen zetten hun schoentje ook klaar bij de open haard of in de leefruimte. Ook zij verwennen Slecht-Weer-Vandaag graag met een wortel, klontje suiker en een tekening. Bovendien gebeurt het wel eens dat Zwarte Piet verrast wordt met een biertje. Als dat maar goedkomt op de daken!

In Wallonië is het niet Zwarte Piet die verwend wordt met een biertje, het is Sint zelf! Bovendien lust Sint tussendoor ook heel graag een warm kopje koffie en dat weten de Waalse gezinnen maar al te goed.

Televisieprogramma’s

Vanaf half november kun je in Nederland al het nieuws rondom Sinterklaas volgen op het Sinterklaasjournaal, al jaren gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

In België was het programma ‘Dag Sinterklaas’ met Bart Peeters jarenlang in alle Vlaamse huiskamers een topper. De serie is nu helemaal terug met gloednieuwe afleveringen én een nieuwe goedheilige man.

Brief versturen aan Sinterklaas

In november vliegen de speelgoedreclames om de oren. Kinderen maken een verlanglijstje en kunnen die aan Sint geven: in hun schoen, via hun ouders of door Sint een brief te sturen. Brieven aan ‘Sinterklaas’ of ‘Madrid’ worden door PostNL naar een kinderboerderij in Brabant, waar tientallen schrijfpieten de brieven proberen te beantwoorden.

Het Vlaamse postadres luidt als volgt: Sinterklaas, Spanjestraat 1 te 2612 Hemel. Elk kind dat een brief schrijft of een tekening naar de Sint stuurt, krijgt een brief en een cadeautje terug. Ook de Waalse kindjes kruipen graag in hun pen. Hun brieven zijn welkom op dit adres: Rue du Paradis 1, 0612 Ciel.

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.

Sinterklaas voor volwassenen

Een van de grootste verschillen van Sinterklaas in Vlaanderen, Wallonië en Nederland: alleen in Nederland vieren ook volwassenen het Sinterklaasfeest. Een populaire invulling is lootje trekken, waarbij iedereen een cadeau moet kopen voor iemand anders. Vaak gepaard met een ludiek gedicht en/of surprise. Websites als sinterklaasgedichten.nl draaien overuren! Ook het Sinterklaas-dobbelspel wint de laatste jaren aan populariteit.

In België komt de Sint enkel voor brave kinderen!

Wil je meer weten over Sinterklaas? Lees ook ons ​​artikel in het Frans over zijn leven.