Gekke paastradities over de hele wereld

Hoe vier jij Pasen dit jaar? Waarschijnlijk wat minder feestelijk dan anders, aangezien iedereen thuis moet blijven #stayhome. Lees hier de gekke paastradities die verschillende landen erop na houden. Van watergevechten tot vallende vazen, van bloementapijten tot moordmysteries.

Pasen is van oorsprong een christelijk feest, waar gevierd wordt dat Christus is opgestaan uit de dood. Tegenwoordig is het vooral een lentefeest dat we vieren met chocolade-eieren, paashazen en uitgebreide brunches. Deze landen gaan er wat creatiever mee om…

Watergevecht in Polen

In Polen betekent Pasen: watergevecht! Op Śmigus Dyngus (‘Kletsnatte Maandag’) is het één groot waterfestijn in het land. Waterpistolen, flessen en emmers: alles wordt uit de kast getrokken om elkaar nat te gooien. Deze traditie komt van het oude Slavische volk, dat water als symbool zag voor gezondheid en vruchtbaarheid.

Paasvliegers in Bermuda

Met Pasen laten ze in Bermuda massaal hun vliegers op: zoals Jezus is opgestaan uit het graf, laten zij hun kleurige vliegers aan de wereld zien. Feestelijk en prachtig om naar te kijken!

Tsjechische liefdesverklaring

De mannen in Tsjechië laten hun liefde voor een vrouw wel op een hele aparte manier blijken: op paasmaandag trekken ze eropuit met wilgenzweepjes om de vrouwen op het achterwerk te slaan. In ruil daarvoor geven de vrouwen een beschilderd ei terug. Over gekke paastradities gesproken…

Noorse mysteries

In Noorwegen komt de familie samen met Pasen, maar of het nu ook zo gezellig is… Påskekrimmen is een Noorse traditie waarbij je moordmysteries, misdaadverhalen en detectives leest. De media spelen erop in door vlak voor Pasen detectives uit te geven: boeken, radioprogramma’s, tv-series – en zelfs op melkpakken worden moordverhalen gepubliceerd.

Heksen in Zweden

Volgens een Zweedse legende zouden heksen vlak voor Pasen naar het eilandje Blåkulla gaan, om feest te vieren met de duivel. Om die reden verkleden meisjes in Zweden zich op de donderdag voor Pasen als heksen en gaan ze langs de deuren om snoep te vragen. Om er zeker van te zijn dat de heksen niet zullen terugkeren, steken de Zweden met Pasen grote paasvuren aan.

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.

Gras bekijken

In Finland planten ze een week voor Pasen wat graszaadjes in een schaal – zogeheten raaigras, in het Fins rairuoho. De hele week voor het paasfeest kijkt de familie toe hoe het gras groeit, elke dag een beetje meer – als een symbool van nieuw leven.

Scoppio del Carro

In Italië is Pasen een bijzondere dag, waar de paus het wereldberoemde urbi et orbi uitspreekt. In de stad Florence gaat er wat minder vreedzaam aan toe. Ieder jaar wordt er ceremonieel een ossenkar ontploft: ‘Scoppio del Carro’. Deze traditie is honderden jaren oud. Het vuur wordt aangestoken door een raket in de vorm van een duif, die symbool staat voor de Heilige Geest. Ontploft de kar zonder problemen? Dan staat Florence een goed jaar te wachten.

Easter Egg Roll

Al bijna 150 jaar is het een vrolijke traditie in het Witte Huis: de Easter Egg Roll. Dit is een race waarin kinderen met houten lepels de eieren zo snel mogelijk door het gras moeten verplaatsen. En dat alles in de tuin van de president! Nog steeds wordt die traditie in ere gehouden in de Verenigde Staten. Er is een online loterij om de duizenden tickets te verdelen over de kinderen, want reken maar dat dit evenement populair is.

Stille zaterdag in Corfu

Volgens de christelijke traditie is de zaterdag voor Pasen ‘stille zaterdag’ – maar op het Griekse eiland Corfu is deze dag allesbehalve stil. Om 11:00 uur ’s ochtends, na de ochtendmis, klinkt er een hels kabaal door de straten: iedereen gooit vazen en potten vanaf hun balkons. Het ritueel stamt uit de Venetiaanse tijd – je zou er geesten mee verjagen.

Spaanse processies

De week voor Pasen, in het Spaans de Semana Santa, worden er overal in Spanje processies gelopen, waarmee de lijdensweg van Christus wordt verbeeld. De kans voor veel Spanjaarden om boete te doen: de boetelingen lopen mee met hoge witte puntmutsen op hun hoofd. Later is dit kostuum overgenomen door de Klu Klux Klan, vandaar dat het tafereel voor veel mensen andere associaties oplevert.

Bloementapijten in Guatemala

De straten van Antigua in Guatemala zijn letterlijk een pláátje tijdens Pasen: dagenlang hebben de bewoners gewerkt aan kleurige bloementapijten. Vervolgens rijdt de processie eroverheen en kunnen ze weer opnieuw beginnen – dat doen ze dan ook.

Bron: Kijkmagazine, Expedia.nl

Weet jij waar 1 april vandaan komt? Lees over de tradities van 1 april!