Complimenten geven in het Nederlands: do’s & don’ts
Complimenten geven, de een is er beter in dan de ander. Ze correct formuleren en ook nog eens gemeend laten overkomen, is een hele kunst. Hulp nodig? Wij geven do’s & don’ts bij het complimenten geven in het Nederlands.
(NB: de meeste do’s en don’ts zijn ook op andere talen van toepassing!)
Don’t: de woorden ‘bijzonder’, ‘anders’ of ‘apart’ gebruiken
‘Wat een bijzondere broek heb je aan.’ Dat is geen compliment! Het woord ‘bijzonder’ gebruiken Nederlanders vrijwel altijd als je niets positiefs weet te zeggen.
‘Hoe ik je nieuwe kapsel vind? Eh, heel anders!’ Ook ‘anders’ is zo’n woord waarmee je niet per se een compliment geeft. Ja, we weten dat het ‘anders’ is dan daarvoor – maar is het ook beter?
‘De pasta smaakt heel apart.’ Dat impliceert vaak dat je het niet góed vindt smaken.
Do: woorden als ‘mooi’, ‘schitterend’, ‘gaaf’, ‘tof’, ‘heerlijk’, ‘smaakvol’!
Mooi, schitterend, gaaf, geweldig: dát zijn duidelijke complimenten. Als het over eten gaat, gebruik je in het Nederlands de woorden: lekker, heerlijk, smaakvol, verrukkelijk!
Don’t: zeggen dat je het zelf niet zo zou willen
‘Ik zou die trui niet dragen, maar jou staat het goed.’ Betekenis: Ik vind je trui niet echt mooi.
Do: aangeven dat je het zelf óók wil
‘Wil je het recept delen?’ ‘Wat een mooie pantalon, van welk merk is dat?’ Met dat soort vragen geef je aan dat je het zelf ook zou willen. Een echt compliment dus!
Don’t: geforceerd een compliment geven
Je hebt van die mensen die weten dat het aardig is om een compliment te geven. Zodra ze je tegenkomen, zoeken ze naar iets aardigs om te zeggen. Nederlanders staan bekend om hun nuchter- en directheid, dus die hebben zo in de gaten of iets gemeend is of niet. Niet van dat overdreven gedoe.
Do: eerlijk zijn (zolang het positief is)
Eerlijkheid duurt het langst… Dat is niet voor niets een bekend Nederlands gezegde. Geef een compliment als je het meent. En als je niets leuks weet te zeggen, houd dan gewoon je mond.
Don’t: héél veel complimenten geven
Als je iedere morgen je collega complimenteert met zijn of haar outfit, wordt het verdacht: meen je het wel? Complimenteer met mate, dan blijf je geloofwaardig.
Do: complimenten geven op een onverwacht moment
Doseer je complimenten, en geef ze op onverwachte tijden. Niet zodra je collega binnenstapt op kantoor, maar als je samen bij het koffieautomaat staat.
Bedenk terwijl je dit leest: welke vriend of vriendin kan ik op dit moment een complimentje geven? Stuur het compliment via WhatsApp, wedden dat het onverwacht is?
Dit vind je vast ook leuk: Dit vind ik wel, en dit niet mooi aan het Nederlands