Fijne Valentijnsdag, joyeuse St-Valentin!

14 februari is de meest romantische dag van het jaar, dé kans om aan je geliefde te laten zien hoeveel je van hem of haar houdt. Wij hebben een paar ideeën voor Valentijnsdag op een rij gezet.

 

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Valentijnsdag (in het Frans: St-Valentin) is de dag in het jaar die om de liefde draait. Of dat nu is voor je partner, vrienden, familie of huisdier. De dag refereert hoogstwaarschijnlijk aan bisschop Sint Valentinus uit de derde eeuw, die bekend stond om zijn liefde voor de armen, eenzamen en andere kwetsbare mensen in de maatschappij. Vaak nam hij een bloemetje mee als hij hen bezocht. In 496 werd zijn sterfdag, 14 februari rond 270 n.Chr., uitgeroepen als de dag van de Heilige Valentijn.

Valentijnsdag in Nederland en België

Vooral in de Verenigde Staten wordt Valentijnsdag groots gevierd. Maar ook in België en Nederland wordt er de laatste decennia steeds meer aandacht aan besteed: in de etalages en advertenties vliegen de chocolade, bloemen en hartjes je om de oren. Lees hier over de verschillen tussen België en Nederland in hoe ze Sinterklaas vieren.

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.

Ideeën voor Valentijnsdag

  • Chocolade of een bos bloemen is leuk, maar het is pas écht leuk om je geliefde een dagje weg cadeau te doen! Een dagje Brugge, Leuven of Dinant bijvoorbeeld? Daar heb je zelf immers minstens zoveel plezier van ;-). 
  • Een kussensloop, een verjaardagskalender, koffieonderzetters, postzegels: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er persoonlijke foto’s op laten drukken. Bedenk welk attribuut je geliefde vaak gebruikt en maak er een eigen creatie van! Er bestaan tal van websites waar je iets kunt laten bedrukken.
  • Waar is de tijd gebleven dat we nog brieven en kaarten schreven naar elkaar? Valentijnsdag is dé dag waarop je de poëet in jou weer kunt loslaten. Schrijf een kaart of brief voor je geliefde en vertel hem of haar hoe je je voelt. En hoe leuk is het om er een paar woorden Frans doorheen te gooien – de taal van de liefde? 

Franse woorden over de liefde

Liefde
Amour

Valentijnsdag
La Saint-Valentin

Ik ben verliefd op je
Je suis amoureux/amoureuse de toi!

Je bent mijn Valentijn
Tu es mon/ma Valentin(e)

De liefde van mijn leven
L’amour de ma vie

Ik houd van jou
Je t’aime

Ik houd van jou met heel mijn hart
Je t’aime de tout mon coeur

Ik ben dol op je 
Je t’adore

Ik vind je lief / knap / mooi
Je pense que tu es gentil(le) / joli(e) / beau/belle

Ik denk aan je 
Je pense à toi

Liefje / Lieverd
Chérie

Mijn schat
Mon trésor

Je maakt mij compleet
Tu me complètes

Je maakt me aan het lachen
Tu me fais rire

Je maakt me gelukkig
Tu me rends heureux

Kus
Bisou

Knuffel
Câlin

Handkus 
Baisemain

Liefde op het eerste gezicht
Coup de foudre

Voor mij ben jij de mooiste
Pour moi, c’est toi la plus belle

Découvrez notre méthode

Apprendre.S'amuser. Communiquer.