EcoleDeLangues.be: Talenschool Brussel: Engels, Frans, Nederlandse cursussen in kleine klassen, privélessen, groepslessen, intensieve programma's, specifiek voor expats, avond cursus

7 tips om een tweede taal te leren aan kinderen

Waar wij als volwassenen veel stuntelen en moeten zoeken naar woorden, lijken kinderen een vreemde taal moeiteloos onder de knie te krijgen. Hoe komt dat, en wat zijn de beste methodes om een tweede taal te leren aan kinderen? Wij geven tips.

Hoe komt het dat kinderen beter een tweede taal leren dan volwassenen? Omdat ze een tweede taal net zo leren als hun moedertaal. Niet door middel van boeken en grammaticalessen, maar op een natuurlijke manier. Ze weten niet waar ze mee bezig zijn. 

Kinderen imiteren vaak wat ze horen, maar stellen hun eigen taalsysteem samen en passen dit net zo lang aan totdat ze ongeveer hetzelfde praten als de mensen om hen heen. Zo hoor je Nederlandse kinderen nog vaak zeggen ‘Hij valde van de trap’ en ‘Ik helpte mama met koken’, doordat ze – onbewust – de grammaticaregel van de verleden tijd ‘stam+de/te’ toepassen. Op een gegeven moment leren ze dat dit onregelmatige werkwoorden zijn.

Tweede taal leren aan kinderen

Om een taal te leren, moeten kinderen natuurlijk wel veel met de taal in aanraking komen. Hoe? Hier zijn tips voor jou als ouder.

  • Begin zo vroeg mogelijk 

Tussen hun geboorte en hun vierde jaar leren kinderen een taal begrijpen, spreken en gebruiken. Ze leren iedere taal ongeveer even snel. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om een tweede taal te leren. Begin dus zo vroeg mogelijk. Focus je eerst op de gesproken taal – later zal het kind connecties gaan leggen tussen de gesproken en geschreven woorden.  

  • Zing liedjes

En als je niet goed kunt zingen, zet dan een cd of afspeellijst op! Op YouTube is er van alles te vinden. 

  • Lees voor

Lees je kind voor in de doeltaal. Bestel een paar boekjes via Marktplaats of 2dehands.be en starten maar! Ook al snapt je kind niet alle woorden, dit is een goede manier om de woordenschat te vergroten. 

  • Zet filmpjes op

Hoe makkelijk is het om je kind even achter de iPad of televisie te zetten? Keer deze gewoonte ten goede; zet een filmpje op in de doeltaal. Zoek op YouTube het favoriete tv-programma van je kind op in de andere taal, of verander de taal van een Disneyfilm bijvoorbeeld. 

  • Doe spelletjes

Je hoeft niet eens nieuwe spelletjes aan te schaffen: spellen als Memory, Yahtzee en Wie is Het kun je makkelijk in een andere taal spelen. Oefen de kleuren, getallen en plaatjes samen. 

  • Bedenk routines

In de auto naar school samen een liedje zingen, tijdens het eten een gesprekje voeren, voor het slapengaan een kort spelletje spelen: zorg ervoor dat je iedere dag een moment vindt om met de taal bezig te zijn. Zoals met de meeste dingen geldt: als je het niet onderhoudt, verlies je het.  

  • Zorg voor voldoende interactie

Spreek je de taal zelf niet? Zorg dan dat je kind wel genoeg in contact komt met een native speaker. Heb je een Fransman in de straat wonen of is de oom van een vriendin Spaanstalig? Zorg dat je kind af en toe een gesprekje met hem voert. 

Autres articles :

 
 
Comments